Skip to main content

Miejskie akwaria z warzywami

Rotterdam to nie tylko ogromny port przemysłowy kojarzony nowoczesną architekturą. Nazywany jest też zielonym miastem słynącym z ogrodów dachowych, rynków rolniczych i zurbanizowanych ferm świń. Jednym z najciekawszych projektów miejskiej agrotechniki jest gospodarstwo Je Eigen Stad Uit (UJES) co oznacza “z twojego rodzimego miasta”. To tutaj rozwija się europejskie centrum upraw akwaponicznych, gdzie rośliny wzrastają wraz z dożywiającymi je rybami.

Do końca lat 80 gospodarstwo specjalizowało się w przetwórstwie owocowo – warzywnym. Następnie miejsce stało się opuszczoną ruiną. W 2012 roku UJES wydzierżawił od miasta nieruchomość. Akwaponika to sposób hodowli ryb i roślin w jednym środowisku. Do pewnego stopnia jest to więc rozwinięta koncepcja stosowanej także w Polsce techniki upraw hydroponicznych – tutaj glebę zastępuje się wodą, co znacząco zwiększa wydajność wzrostu (istnieją także uprawy aeroponiczne). W dużej szklarni znajdują się dwa rzędy sałat i kapusty chińskiej, rosnących na plastikowych, pływających matach – na farmie uprawiane są także grzyby shiitake. Najpierw rośliny są umieszczane na jednej stronie stawu (pływających matach) i rozrastają się do drugiego końca. Wtedy są zbierane.
Wody dla roślin i ryb są połączone ale utrzymywane w różnych pojemnikach. Ryby stale produkują substancje odżywcze dla roślin, a rośliny czyszczą wodę dla ryb. W UJES współpracują jednocześnie dwa różne systemy – w jednym hodowane są tilapie, a w drugim sumy. Pomieszczenie jest bardzo ciepłe i wilgotne. Oprócz akwariów pełnych ryb, znajdują się tam zbiorniki z bakteriami. Bakterie są potrzebne do przekształcania odpadów rybnych na składniki pokarmowe dla roślin. Woda w zbiornikach staje się toksyczna dla ryb, przez amoniak z ich własnych odpadów. Rośliny nie mogą go wchłonąć jako składnik, dlatego ścieki przepływają przez akwaria z bakteriami, które wchodzą w reakcje z amoniakiem i przekształcają go w azotan. Następnie azotan przepływa przez stawy z roślinami, które czyszczą tą wodę, a ona wraca do ryb. Nic się nie marnuje.
Woda z azotanem nie zmienia przy tym smaku warzyw – większy wpływ ma ilość promieni słonecznych, substancji odżywczych i czas trwania wzrostu.

(Schemat upraw akwaponicznych)

Obecnie warzywa hodowane są na matach plastikowych, ale mogą byś również uprawiane na matach z konopi, które po zebraniu z nich roślin, mogą być zastosowane do uprawy grzybów. Natomiast po zebraniu grzybów, mata może posłużyć jako materiał opakowaniowy – nic nie jest odrzucane i wszystko zostaje wykorzystane w jak największym stopniu.
Oprócz warzyw, ryb i grzybów rosną tam rośliny w szklarniach tunelowych na zewnątrz gospodarstwa. Wszystko co rośnie w UJES sprzedawane jest na miejscu, dostarczane do innych restauracji albo wystawiane na lokalnych rynkach. UJES również pomaga zdobyć doświadczenie młodym ogrodnikom, oferując im kurs i miejsce w gospodarstwie do nauki.

Najpopularniejsze teksty

Zielone uliczki pod pergolami

Amerykańscy nafciarze hojni dla obcych rządów

Płacimy drożej za upalne lato

Brytyjczycy błyskawicznie wygasili węglowe piece

Budynki zero waste

Shein ma spore kłopoty przez greenwashing