Skip to main content

Wykorzystuje się je do redukcji ilości metanu jaki produkują krowy, a pomysłów na zmniejszenie wpływu rogacizny na klimat robi się coraz więcej. Temat wcale nie błachy, bo w ciągu doby krowa jest w stanie wytworzyć 250 do 400 litrów tego gazu cieplarnianego i jak donosi ekologiczne czasopismo naukowe Climatic Change, do 2070 r. krowy i przemysł mleczarski  mają odpowiadać za ponad połowę dopuszczanego poziomu emisji gazów cieplarnianych.

Niedawno pisaliśmy m.in. o nauczeniu ich korzystnia ze specjalnych toalet, bo także ich mocz, źródło tlenku azotu, przyczynia się do produkcji gazów cieplarnianych. Inna propozycja to przedstawiona przez argentyński startup Zelp rodzaj uzdy, czy też maski na krowi pysk, która ma za zadanie zmniejszyć emisję metanu z bydła o 60 procent.
Do głowy krowy dopasowuje się ją za pomocą mechanizmu przypominającego zamek błyskawiczny, co sprawia że pasuje na różnego rozmiarów głowy bydła w zależności od rasy. Zakłada się ją w wieku 6-8 miesięcy obok nozdrzy, co pozwala wychwytywać metan z oddechu i beknięć. „Około 95 procent emisji metanu przez bydło pochodzi z nozdrzy i pyska. Technologia wykrywa, wychwytuje i utlenia metan, gdy jest on wydychany przez zwierzęta”, w rozmowie z serwisem Wired wyjaśnia Francisco Norris, jeden z założycieli startupu.

To sposób na walkę ze skutkami, z kolei szwedzki startup Volta Greentech postanowił zawalczyć z przyczynami produkcji metanu. Postawił na zmianę diety, a raczej wzbogacenie jej o substancję zapobiegającą jego tworzeniu się w tych ilościach. Mają być nią algi – uniwersalne rośliny przyszłości, w tym przypadku czerwone. Szwedzi budują największą na świecie fabrykę tych wodorostów, które po dodaniu do krowiej paszy mają zredukować ilość produkowanego metanu. Algi mają zdolność do blokowania enzymu, który w krowim żołądku sprawia, że wodór i dwutlenek węgla powstając w procesie fermentacji łączy się w metan. Wystarczy zaserwować 100 gram alg dziennie.   
Wśród hodowców krów temat zmniejszenia jego emisji nie jest niczym nowym. Już od lat dyskutują o tym jakie dodatki paszowe stosować, aby pod tym kątem wspierać procesy trawienne, a także o umiejętnym układaniu dawek pokarmowych.

/Fot: YRShots//

 


 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Szansa na wykorzystanie potencjału morskich fal

Burger z trocin

Większość korków jest niepotrzebna

Elektrownie węglowe idą w ekologię

Tak będzie się budować w XXI wieku

Polska technologia odsalania wody