Owoce z drukarki 3D są całkiem zdrowe, trzeba tylko popracować nad smakiem

  • Data: 23 listopada 2016 ·
  • Autor: ·
Owoce z drukarki 3D są całkiem zdrowe, trzeba tylko popracować nad smakiem
Share

Domowa drukarka 3D do drukowania jedzenia. Niby brzmi jak science-fiction, a właśnie nad takim projektem pracuje fiński instytut badawczy VTT Research. W opracowanym przez naukowców niewielkim bioreaktorze udało się im wyhodować już m.in. arktyczne jeżyny.

Wszystko dzieje się jak w drukarce 3D. Istotą działania CellPod nie jest bowiem uprawa całej, ale tylko niezróżnicowanych komórek rośliny z których tworzy się jej najbardziej wartościowe części. Owoce zawierają jednak cały potencjał genetyczny rośliny, dzięki czemu mają też wszystkie kluczowe składniki odżywcze i zdrowotne.

Dotychczas Finom z takich właśnie komórek poza arktyczną jeżyną udało się wytworzyć także malinę morożkę oraz malinę kamionkę. Chociaż wartościowo owoce są bez zarzutu, to do dopracowania pozostaje dość mdły smak. W CellPod produkować można zresztą jedzenie nie tylko z tradycyjnych roślin jadalnych, ale także innych roślin, takich jak chociażby komórki brzozy.


PRZECZYTAJ TAKŻE: