Skip to main content

Dla weganina wejście do sklepu mięsnego przy First Avenue w Minneapolis musi być sporym zaskoczeniem. Na ladach leżą przygotowane pulchne steki nakrapiane przyprawą z łodygi pepperoni, plastry bekonu z glazurą klonową, siekane kurczaki czy piętrzące się klopsiki w czerwonym sosie. To nie są potrawy, do których przyzwyczajone są osoby nie jedzące mięsa, a jednak wszystkie one choć do złudzenia przypominają mięso (również w smaku) są pochodzenia roślinnego. To pokazuje jaką rewolucję przeszła branża producentów syntetycznego mięsa – w ciągu pięciu lat ich produkty stały się realną alternatywą dla wegan i wegetarian. 

Symbole, tej rewolucji są burgery od Beyond Meat, które sześć lat temu trafiły na półki sieci sklepów Walmart, zaskakując swoim smakiem i konsystencją nawet zapalonych mięsożerców. Zainteresowanie nowym produktem było tak duże, że po wegetariańskich burgerach pojawiły się alternatywy dla koreańskich żeberek, kanapek z indykiem, suszonego mięso Cajun czy porchetty. Rewolucja trafiła pod strzechy bo szybko się okazało, że syntetyczne mięso wytwarzać mogą nie tylko wielki koncerny wyposażone w specjalne laboratoria, ale również takie małe podmioty jak Herbivorous Butcher zaopatrujący w wegetariańskie alternatywy lokalne sklepy w Minneapolis, Jak tłumaczą współzałożyciele firmy, rodzeństwo Aubry i Kale Walch wszystko zaczęło się kilka lat temu, kiedy będąc wegetarianami czuli się coraz bardziej zmęczeni jedzeniem tofu, najpopularniejszym wówczas zamiennikiem mięsa. Zaczęli eksperymentować ze stworzeniem kiełbasy pochodzenia roślinnego i się udało. Zorientowali się, że to jest łatwiejsze niż im się wydawało, opracowali więc żeberka domowe i suszone mięso teriyaki, pochodzenia roślinnego. 

Rewolucja się nakręca. W zeszłym roku firma Eat Just (która zaczynała od wegańskich  majonezów) ruszyła się ze sprzedażą w Singapurze nuggetsów z kurczaka wykonanych z hybrydowej mieszanki białka roślinnego oraz sztucznie wyhodowanych komórek. Tego typu produktu mają szansę umasowić zamienniki hodowanego mięsa.

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.