Skip to main content

Naukowcy przedstawiają kolejne dowody na to, że ustawianie paneli słonecznych na uprawnych polach sprzyja zarówno wzrostowi roślin, jak i produkcji prądu. Ostatnio prof. Max Zhang z zespołem wydziału inżynierii mechanicznej na Uniwersytecie Cornell, dowiódł że taki, symbiotyczny układ zwiększa żywotność paneli słonecznych.

Wspólna lokacja rolnictwa i fotowoltaiki to jedno z atrakcyjnych rozwiązań, ale jego upowszechnienie utrudnia przekonanie, że w może to wymuszać poważne kompromisy między produkcją żywności a produkcją energii. My zbadaliśmy wpływ agrowoltaiki na mikroklimat farmy słonecznej i temperaturę powierzchni modułów fotowoltaicznych”, wyjaśniają naukowcy. Wyższe temperatury mogą skrócić żywotność i wydajność paneli słonecznych. Zespół z Cornella wykazał, że agrowoltaiczna farma fotowoltaiczna zamontowana na wysokości 4 m nad uprawą soi wykazuje obniżenie temperatury modułów fotowoltaicznych nawet o 10 st. Celsjusza w porównaniu z farmą fotowoltaiczną zamontowaną na wysokości 0,5 m nad gołą glebą. „Wyniki te wskazują, że warunki gruntowe i wysokość paneli odgrywają ważną rolę w chłodzeniu farm fotowoltaicznych, a systemy agrowoltaiczne mogą potencjalnie pomóc w rozwiązaniu światowego kryzysu żywnościowo-energetycznego poprzez poprawę wydajności konwersji fotowoltaiki przy jednoczesnym umożliwieniu produkcji rolnej na tych samych gruntach„, dodają naukowcy.

Działają tu co najmniej trzy czynniki:

  • Pierwszym jest ewapotranspiracja, czyli parowanie wody z upraw dzięki czemu obniża się temperatura powietrza pod panelami.
  • Drugą przyczyną jest inny sposób absrobcji ciepła upraw niż gołej gleby – ziemia gromadzi energię słońca nagrzewając się i podnosząc temperaturę otoczenia, podczas gdy rośliny energię światła wykorzystują do wzrostu.
  • Trzecią kwestią jest po prostu konstrukcja i umieszczenie paneli na stelażach osiem razy wyższych niż w przypadku klasycznych instalacji – to umożliwia łatwiejszy przepływ powietrza, lepiej wentylując panele.

Już wcześniej naukowcy wykazywali, że korzyści płyną także w drugą stronę. Zespół z University of Sheffield, a także World Agroforestry i Latia Agripreneurship Instituten z siedzibą w Kajiado w Kenii badał jak zacienienie, które wprowadzaja agrowoltaika wpływa na wzrost roślin. „Wiele miejsc w Afryce Wschodniej charakteryzuje się dużym natężeniem światła, wysokimi temperaturami i niskimi opadami deszczu. Systemy energii agriwoltaicznej mogą znacznie poprawić produktywność upraw, ponieważ cień zapewniany przez panele zmniejsza stres cieplny i utratę wody”, wyjaśniają naukowcy.
Według naukowców stojących za badaniem, kapusta posadzona pod panelami była o jedną trzecią większa niż ta posadzona na kontrolowanych poletkach z taką samą ilością nawozu i wody. Równie obiecujące były uprawy bakłażana, a nawet delikatnej sałaty. 

/Fot: UC Davis College of Engineering//

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Zielone uliczki pod pergolami

Amerykańscy nafciarze hojni dla obcych rządów

Płacimy drożej za upalne lato

Brytyjczycy błyskawicznie wygasili węglowe piece

Budynki zero waste

Shein ma spore kłopoty przez greenwashing