Skip to main content

Okazuje się, że pod panelami fotowoltaicznymi warzywa mogą rosnąć nawet lepiej niż bez ich cienia. Zbadał to zespół naukowców University of Sheffield, a także World Agroforestry i Latia Agripreneurship Instituten z siedzibą w Kajiado w Kenii. Także w Kenii przeprowadzono testy na tzw. farmach agrowoltaicznych, gdzie wykorzystanie słońca jest optymalne.

Panele towarzyszące uprawom nie są całkiem takie same, jakie widać na dużych farmach słonecznych w Europie. W agrowoltaice są wznoszone trzy metry nad ziemią, zapewniając rolnikowi wystarczająco dużo miejsca do pracy. System ten stanowi alternatywę dla regionów, gdzie trudno było budować szklarnie i nie było warunków do upraw warzyw pod gołym niebem. „Wiele miejsc w Afryce Wschodniej charakteryzuje się dużym natężeniem światła, wysokimi temperaturami i niskimi opadami deszczu. Systemy energii agriwoltaicznej mogą znacznie poprawić produktywność upraw, ponieważ cień zapewniany przez panele zmniejsza stres cieplny i utratę wody„, wyjaśniają naukowcy. Można je podnieść jeszcze wyżej zwłaszcza w przypadku dużych gospodarstw, gdzie używa się dużych maszyn.

Według naukowców stojących za badaniem, kapusta posadzona pod panelami była o jedną trzecią większa niż ta posadzona na kontrolowanych poletkach z taką samą ilością nawozu i wody. Równie obiecujące były uprawy bakłażana, a nawet delikatnej sałaty. „Chcieliśmy zobaczyć, jak rośliny będą się zachowywać, jeśli będą uprawiane pod tymi panelami. Podwojenie produkcji tego samego skrawka ziemi w celu wytwarzania energii i uprawy żywności może znacznie pomóc ludziom o ograniczonych zasobach ziemi”, mówi Judy Wairimu, agronom z Latia Agripreneurship Instituten. To był na razie projekt pilotażowy. Teraz naukowcy pracują nad stworzeniem system testowego, który rzetelnie oceniłby efektywność agrowoltaiki.

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.