Skip to main content

Zamiast obwodnicy wyrósł park

W Utrechcie stary kanał okalający starówkę chcieli zmienić w obwodnicę. Sprzeciwili się temu mieszkańcy i przekonali miasto, aby zazielenić ten obszar i stworzyć park zwiększający odporność śródmieścia na zmiany klimatu. Dziś to oaza zieleni wśród starych murów.

W swojej pierwotnej formie Catharijnesingel – bo tak nazywa się ten odcinek kanału opasujący miasto od południowego zachodu – biegł wzdłuż murów, które zaczęły się jednak kruszyć. Stąd pojawiły się pomysły, aby go zasypać i stworzyć tu kolejny odcinek trasy biegnącej wzdłuż starówki – kilkadziesiąt metrów dalej biegnąca wzdłuż kanału lokalna ulica o tej samej nazwie Catharijnesingel zyskuje kolejne pasy, który przejściowo jest nawet pięć. Temu pomysłowi przeciwstawili się jednak mieszkańcy i w 2002 roku przedstawili plan rewitalizacji tego obszaru. W ten sposób rozpoczął się długoterminowy proces renowacji parku i kanału, który został zaprojektowany we współpracy z mieszkańcami Utrechtu, lokalną gminą i architektami krajobrazu z biura OKRA. Obejmuje on odcinek o długości 1,1 km na którym cały kanał trzeba było przekopać na nowo i na nowo napełnić go wodą.

Park o powierzchni 4,2 ha stanowi dziś bufor pomiędzy strefą mieszkalną i komercyjną miasta. Promuje interakcję z naturą, zapewniając mieszkańcom zielone i niebieskie przestrzenie sprzyjające relaksowi i aktywności fizycznej. Obejmuje to miejsce do biegania oraz ćwiczeń w parku i pływania kajakami oraz deskami SUP (takimi z wiosłem). Przeprojektowany Catharijnesingel poprawił też komunikację w obrębie ścisłego centrum.

Ruch pieszy jest tu priorytetem i tam, gdzie to możliwe, piesi mają własne, odrębne ścieżki. Wzdłuż kanału wytyczono nowy szlak spacerowy.  Ponadto architekci krajobrazu włączyli elementy projektu oryginalnego architekta krajobrazu JD Zochera, aby stworzyć przestrzeń publiczną, która łączy swój historyczny projekt z tętniącym życiem centrum miasta. Zastosowano tutaj te same elementy konstrukcyjne, co w innych miejscach wzdłuż kanału. Należą do nich rododendrony, łąki z dzikimi cebulkami kwiatowymi, grupy krzewów i rozproszone grupy drzew.

Aby poprawić atmosferę parku od strony wschodniej usunięto koje dla statków wycieczkowych. Nabrzeże przystosowane jest do cumowania kajaków oraz mniejszych łodzi i jest dostępne dla osób niepełnosprawnych. „Wraz z powrotem wody, cały kanał ponownie stanie się miejscem przyjemnego pobytu. Możesz pływać po centrum miasta i zobaczyć stare pozostałości zamku Vredenburg pod centrum handlowym Hoog Catharijne”, przekonują projektanci z OKRA.

Ich praca została doceniona w kolejnych konkursach architektonicznych, a latem tego roku znalazła się na krótkiej liście do europejskiej nagrody Public Spaces 2022. „ Ten projekt jest doskonałym przykładem rewitalizacji walorów miasta poprzez odzyskiwanie wody i jej bioróżnorodności. Zainspirowane otoczeniem, wszystkie elementy, w tym drzewa, roślinność, materiały chodnikowe i mała architektura, zostały starannie dobrane i przewidują, jak natura będzie ewoluować w przyszłości. Wprowadza nowy, naturalny i zdrowy mikroklimat, który odegra ważną rolę w obecnej sytuacji globalnego kryzysu klimatycznego”, czytamy w uzasadnieniu.

/Fot: OKRA//

 

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Zalesianie udane tylko w połowie

Co zrobić z górą śmieci

Mięso dawno przestało być naturalne

Szczyt Klimatyczny – co się udało, a co nie

CO2 stało się wkładem do akumulatorów