Skip to main content

Ważne jest nie tylko co, ale jak jemy

Spożywanie mniejszej ilości mięsa i zmniejszenie ilości odpadów będzie wymagało poważnej zmiany nastawienia społeczeństwa. Na świecie głoduje ponad 10 proc. populacji (ponad 828 mln według raportu UN).  To są dane z 2021 roku, a wiadomo że rok 2022 była fatalny dla produkcji żywności. Rekordowe fale upałów na półkuli północnej spowodowały niezwykłe susze i pożary. Do tego doszło zboże utknięte na zaatakowanej i zablokowania przez Rosjan  Ukrainie. To doprowadziło do ekstremalnych niedoborów żywności. Ale nawet dla osób, które nie żyją w skrajnej biedzie, tylko wiodły sobie całkiem normalne życie w krajach rozwiniętych, inflacja i kryzys kosztów życia zmusiły do przewartościowania wielu rzeczy. Dotyczyło to też żywności –  ponoszonych wydatków na nią oraz stosunku do jej marnotrawienia.

Na szczycie światowego rankingu wyrzucania żywności znajdują się Stany Zjednoczone Co roku marnuje się 30-40 proc. kupowanie w sklepach żywności. To jest ogromny problem ale też wyzwanie dla tych, co mają pomysł jak zmienić nie tylko to, co jemy, ale również jak jemy. Na tegorocznym Milan Design Week szwedzka marka urządzeń Electrolux zaprezentowała GRO: koncepcyjną kuchnię przyszłości, pomagającą użytkownikom gotować żywność zoptymalizowaną pod kątem zrównoważonego rozwoju i odżywiania. Firma proponuje idealną dietę, która równoważy zdrowie planety i człowieka i obejmuje: podwojenie spożycia zdrowej żywności, takiej jak owoce, warzywa i orzechy oraz ponad 50% zmniejszenie niekoniecznie zalecanych nam posiłków, zawierających duże ilości cukrów albo składających się z czerwonego mięsa. Kuchnia składa się z dziewięciu różnych modułów, w tym urządzeń do fermentacji odpadów, wędzenia żywności czy produkcji alg. Celem jest wprowadzenie nowych procesów gotowania do domowego szefa kuchni, w których użytkownicy mogą zamienić skromne warzywa w przyjazne dla środowiska posiłki o głębokim smaku.

Innym rozwiązaniem jest Winnow Solution, czyli inteligentny system do niemarnowania żywności wykorzystujący algorytmy AI do śledzenia odpadów spożywczych w kuchniach restauracji. Składa się on m.in. z ekranu dotykowego, zamontowanego nad pojemnikiem z pomiarem wagi, z kilkoma inteligentnymi urządzeniami w chmurze, które łączą to wszystko. Z pomocą Winnow IKEA UK zaoszczędziła równowartość 1,2 miliona posiłków w 2020 roku, a Hilton Dubai zaoszczędził 65 000 dolarów. 

Dla wielu ludzi te tematy istnieją w zapomnieniu, gdzieś poza supermarketem. Jednak kryzysy, takie jak wojna na Ukrainie i zmiany klimatyczne, przyciągają nową uwagę, ponieważ mają bardzo realny wpływ na nasze życie.

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Biblioteka z odzyskanego drewna

Świat za sto lat

Uran można wydobywać z oceanu

Zalesianie udane tylko w połowie

Co zrobić z górą śmieci