Skip to main content

I to nie są eksperymenty rzemieślników. Największe browary na świecie, takie jak AB InBev, wreszcie zaczynają wykorzystywać zesłodowany jęczmień pozostały po warzeniu piwa. Wszystko dzięki startupowi EverGrain, który na masową skalę wprowadza technologię przetwarzania tych ziaren. 

Niezorientowanych w technologii produkcji piwa muszą wiedzieć, że nie jest ona szczególnie oszczędna jeśli chodzi o gospodarowanie surowcem. Tony słodu, czyli skiełkowanych i wysuszonych ziaren jęczmienia (czasem też pszenicy i innych zbóż), zaciera się, czyli gotuje, aby do wody uwolnił zawarte w nim cukry. Tak powstaje płynna brzeczka poddawana fermentacji i ogromne ilości „zużytego” ziarna. Najprostszy sposób jego wykorzystania to przeznaczenie  na paszę, np. dla świń, ale twórcy EverGrain, podobnie jak wielu bardziej świadomych browarników uznali, że można je wyzyskać znacznie lepiej.  Przez pięć lat rozwijał technologię pozyskiwania białka i błonnika z ziaren jęczmienia pozostałych po warzeniu piwa, a teraz AB InBev na dużą skalę wdraża je w swoich kolejnych browarach. 

Produkt od razu zainteresował branżę spożywczą. Pierwszy w kolejności zgłosił się Garden of Life, należący do Nestle producent witamin i produktów organicznych, który na rynek wprowadziła nowe białko w proszku bazujące na browarnicznym jęczmieniu. „Białka pochodzenia roślinnego od ponad dziesięciu lat stają się coraz ważniejszym elementem zdrowego żywienia. Co więcej dla wielu nowych konsumentów motywacją nie jest już tylko własny dobrostan, ale szerzej – troska o środowisko i zaangażowanie w zrównoważone praktyki i firmy. To co robi EverGrain jest ważnym krokiem naprzód dla całego rynku białka roślinnego. Do jego wytwarzania nie są potrzebne dodatkowe uprawy, a tylko minimalna ilość wody i energii” powiedział Jeffrey Brams, dyrektor generalny i wiceprezes ds. badań i rozwoju Garden of Life.

 

Z kolei Puratos we współpracy z EverGrain tworzy dodatki jęczmienne dla piekarzy, a Post Holdings jego produkty wykorzystuje do mrożonego placka Birds Eye. Z kolei sam EverGrain na szeroki rynek wprowadził dwa własne produkty – EverPro™, w pełni rozpuszczalny izolat białka,  stosowany w wielu produktach białkowych na bazie roślin, w tym w napojach, batonach proteinowych i przekąskach oraz EverVita™, czyli włókna jęczmienne i białka o minimalnej zawartości skrobi. Stosuje się je do zwiększenia wartości odżywczych i zdrowotnych w wypiekach, makaronach i przekąskach, bez wpływu na smak i konsystencję.
Na przetwarzaniu śruty słodowej nie poprzestaje także sam AB InBev. Browarnicza firma znalazła również sposób na wykorzystanie słomy jęczmiennej do produkcji nowych sześciopaków Corony. Dzięki temu płaci rolnikom za to, co wcześniej było niewykorzystanym produktem ubocznym przy samej uprawie jęczmienia.

/Fot: VISITFLANDERS/

 

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Bolesne lekcje segregacji śmieci

Rowery „minibusy” z małymi pasażerami

Beton bez cementu

Miesięczny bilet napędza kolej