Skip to main content

W restauracji Shuggie’s Trash Pie w San Fancisco menu zmienia się z tygodnia na tydzień – zależnie od tego, jakie produkty lokalni rolnicy chcą akurat wyrzucić. Misją restauracji jest walka z marnowaniem jedzenia.  Gdy okazuje się, że miejscowy producent nie jest w stanie sprzedać części pomidorów, Shuggie’s Trash Pie przejmuje je od niego i robi pomidorową sałatkę oraz sos. W grę wchodzi jednak znacznie większa kreatywność. Owsiane młóto, które pozostaje z owsa, z którego wytwarzają mleko owsiane używane jest do ciasta do pizzy, podobnie zresztą jak serwatka pozostała po wyrobie sera. Pozyskiwane są również odpady z innych punktów gastronomicznych. Jak wnętrzności miecznika, które nie są z reguły wykorzystywane z zachodniej kuchni i trafiają do śmieci. Hitem są klopsiki z serc wołowych, których Amerykanie zazwyczaj nie jadają.

Szef kuchni David Murphy i Kayla Abe, która wspólnie z nim stworzyła Shuggie’s Trash Pie, prowadzili przedtem Ugly Pickle Company, która przygotowywała przekąski z niezbyt atrakcyjnie prezentujących się warzyw, które trudno było sprzedać. Przyrządzając pikle z „brzydkich” ogórków, wpadli na pomysł, by posunąć się dalej. Pracując z lokalnymi rolnikami, odkryliśmy bogactwo i różnorodność marnowanych produktów – wyjaśnia  Kayla Abe. 

Nie wszystkie składniki dań były pierwotnie przeznaczone do wyrzucenia. Trudno z tego źródła pozyskać na przykład wiele smacznych dodatków do pizzy. Murphy dobiera też do niej specjalny gatunek mozzarelli. Każde danie zawiera jednak od trzech do pięciu „odzyskanych” produktów, a pozostałe również pochodzą w miarę możliwości od lokalnych dostawców.

Unikatowość Shuggie’s Trash Pie przejawia się też w wystroju lokalu. Pierwsze wrażenia po wejściu do środka nie przywodzą na myśl społecznej misji całego przedsięwzięcia, tylko raczej zabawę. Kolorowe, w części kiczowate meble kojarzą się z młodzieżową imprezą. Jednak na menu, wskazującym na  nietypowe składniki można znaleźć informację o sensie działania: ok. 30-40% uprawianej w USA żywności idzie do śmieci.

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Zielone uliczki pod pergolami

Amerykańscy nafciarze hojni dla obcych rządów

Płacimy drożej za upalne lato

Brytyjczycy błyskawicznie wygasili węglowe piece

Budynki zero waste