Skip to main content

Sok z pomarańczy pity z pomarańczy

To nie pomyłka i nie chodzi tu, aby pić sok w trakcie wyciskania. Po prostu słynny włoski projektant, Carlo Ratti, wymyślił sobie, żeby z pomarańczy wycisnąć sok, a później z jej skórek zrobić kubek, z którego można ten sok wypić. No i stworzył prototyp wielkiej wyciskarki nazwanej Feel the Peel. Technologicznie sprawa nie była bardzo skomplikowana, najważniejszy był pomysł.

Sama maszyna robi wrażenie już na pierwszy rzut okaz – przykrywa ją parasol z pomarańczy. Owoce są umieszczone na  szynach skręconych w coś w rodzaju kopuły. Stąd siłą ciążenia turlają się na dół do wyciskarki. Na tym etapie wszystko odbywa się tak jak w klasycznej maszynie: pomarańcze są przecinane na pół, miąższ się wyciska, a skórki gromadzi się w pojemniku gdzieś na dole.

Fundamentalna zmiana zachodzi właśnie w tym miejscu. Zamiast wyrzucać je, skórki zbiera się suszy, mieli, a następnie miksuje z polilaktydem, zwanym też polikwasem mlekowym. To biodegradowalny termoplastyczny poliester wytwarzany z surowców odnawialnych, takich jak np. skrobia kukurydziana. W ten sposób powstaje bioplastik, którym po podgrzaniu i rozdrobnieniu nabija się naboje do druku 3D. Wyciskarka Carlo Rattiego jest bowiem wyposażona w taką drukarkę, zaprogramowaną tak, aby z tych właśnie wkładów drukować kubki w których można się napić.

/Fot: Carlo Ratti//


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Zielone uliczki pod pergolami

Amerykańscy nafciarze hojni dla obcych rządów

Płacimy drożej za upalne lato

Brytyjczycy błyskawicznie wygasili węglowe piece

Budynki zero waste

Shein ma spore kłopoty przez greenwashing