Skip to main content

Także one bazują na roślinnym białku i właśnie ruszają na podój Europy. Za całym przedsięwzięciem stoi izraelski startup Redefine Meat, który przygotował już całą gamę produktów, m.in. cienkie steki minutowe oraz tzw. flank steaki z łaty wołowej, w Polsce bardziej znane pod francuską nazwą Bavette. 

W odróżnieniu od tego co udało się Amerykanom z Beyond Meat oraz Impossible Foods, startuperzy z Izraeli przeszli fazę robienia mięsa mielonego oraz lepienia z niego burgerów czy też szisz kebabów i zaczęli wytwarzań jednolite kawałki imitujące poprzerastane tłuszczem mięso. Spółka nie chwali się swoją technologią, ale mięso drukuje trzema „tuszami” – jeden odpowiedzialny za mięśnie, drugi za krew, a trzeci za tłuszcz. Baze stanowi tu mieszanka białka sojowego i grochowego, ciecierzycy, buraków, drożdży odżywczych oraz oleje roślinne, a cały proces druku wygląda jak tworzenie trójwymiarowego, czerwonego kobierca dość przypadkowo przeszytego białą nicią – to żyłki tłuszczu.   

Swoje produkty Redefine Meat wprowadził już do 150 restauracji w Izraelu, a z nowością jaką będę nie tylko steki wołowe, lecz także jagnięce wybiera się do Europy. Swoje mięso w ciągu 2022 roku chce wprowadzić do ponad tysiąca lokali. Jednym z pionierów ma być słynny brytyjski restaurator Marco Pierre White. W swoich steakhousach sztuczne mięso będzie oferował po 20 – 30 funtów czyli w podobnych cenach co prawdziwe mięso – najbliższy Bavette tzw. Butcher’s Steak, w Polsce serwowany jak Hanger Steak w Mr. White’s English Chophouse kosztuje 22 funty i jest najtańszą mięsną pozycją w karcie.

Twórcy Redefine Meat liczą na duży sukces swoich produktów. Już zresztą odczuwają ogromny popyt – każda partia mięsa, którą produkują, jest pięć razy większa niż poprzednia i wciąż muszą zwiększać efektywność działania. Co więcej w ciągu najbliższych kilku lat firma planuje budowę pięciu fabryk w Izraelu, Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji. Liczy na to, że zgarnie spory udział w rynku mięsnej alternatywy, który w tej dekadzie ma po prostu wybuchnąć – według Barclays, sprzedaż w w tym segmencie do 2029 roku ma osiągnąć 140 miliardów dolarów. 

/Fot: Redefine Meat//

 

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Zielone uliczki pod pergolami

Amerykańscy nafciarze hojni dla obcych rządów

Płacimy drożej za upalne lato

Brytyjczycy błyskawicznie wygasili węglowe piece

Budynki zero waste

Shein ma spore kłopoty przez greenwashing