Skip to main content

Litwini stawiają na budownictwo drewniane

Przykład daje sama Dyrekcja Leśnictwa, której siedziba ma być przykładem zrównoważonej, drewnianej architektury. Projekt został wyłoniony w ramach otwartego konkursu, który miał rozbudzić zainteresować zrównoważonymi technikami budowlanymi. Aby je upowszechniać, obok siedziby stanie też centrum edukacyjne otwarte na odwiedzających.

Temu drugiemu budynkowi odpowiedniego kontekstu nada już sama lokalizacja – powstanie w środku sosnowego lasu, otoczony łąką i ogrodem. Drzewa i przyroda są więc bardzo istotnym elementem zwycięskiego projektu, który przedstawiła pracownia After PartyIsora x Lozuraityte Studio. Sam budynek nie będzie wysoki, za to dobrze oświetlony dzięki dużej ilości okien. Interesującym elementem będzie też pokryty zielenią dach.

„Pawilon dla zwiedzających otwiera się na 360-stopniową panoramę naturalnego lasu, czyniąc go ważnym elementem ekspozycji. Organicznie ukształtowany, pokryty mchem dach włożony pomiędzy istniejące sosny spoczywa na prostokątnych bryłach ustawionych poniżej”, swój projekt opisują architekci z After Party.

Celebracja drzew i drewna

Pawilon skonstruowany został z drewnianych bloków – jak je nazywają projektanci – ułożonych wokół centralnego dziedzińca. Każdy taki segment będzie miał dedykowane funkcje. Centrum edukacyjne zostanie ukształtowane tak, że będzie otoczone zadaszonym tarasem, który ma pełnić zmienne funkcje – znajdzie się miejsce na wystawę, przestrzeń do rekreacji, a nawet targowisko. Niedaleko tego przybytku będzie zlokalizowane sam budynek administracyjny, który stanie na obrzeżu lasu.

Będzie nieco wyższy, ale zachowa podobny charakter. Również tu obok drewna dominować będą przeszklone witryny ciągnące się przez trzy poziomy. Wnętrza mają zapewnić zróżnicowane środowiska pracy z zamkniętymi pokojami gdzie można się skupić przeplatane bardziej nieformalną przestrzenią do spotkania. Co ważne wewnętrzne aktywności mają się rozlewać się na otaczający budynek „leśne dziedzińce”.

„Fragment lasu otaczający budynek ściśle splata się ze środowiskiem pracy i staje się główną cechą całej instytucji i jej architektury.”, przekonują autorzy projektu według których budynek ma być wizytówką tego, co potrafi drewno. Zakrzywione linie,  naturalny wygląd materiału czy przestronność wnętrz: wszystko w tym budynku ma być swego rodzaju celebrację drewna.

/Fot: After PartyIsora x Lozuraityte Studio//

 

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Biblioteka z odzyskanego drewna

Świat za sto lat

Uran można wydobywać z oceanu

Zalesianie udane tylko w połowie

Co zrobić z górą śmieci