Skip to main content

Dom kultury bez CO2

W Toronto tworzą przyjazne klimatowi centrum aktywności lokalnej, które ma być wzorem jak powinno się tworzyć budynki publiczne, nie tylko w dużym mieście. North East Scarborough Community and Child Care Centre, bo tak się nazywa, to efekt prowadzonego od lat dialogu ze społecznościami, które będą z niego korzystać.

Dzięki temu miasto i odpowiedzialni za projekt architekci z Perkins&Will mogli stworzyć udogodnienia oraz zieloną przestrzeń, których brakuje w innych centrach społecznościowych. Tematem numer jeden była dbałość o zerowy poziom emisji CO2, zarówno tej utrwalonej – czyli powstałej na etapie budowy – jaki w trakcie życia budynku. Stąd m.in. wykorzystanie powietrznych pomp ciepła i hybrydowych paneli słonecznych, które wytwarzają zarówno energię elektryczną, jak i ciepło. Fotowoltaika została zastosowana także jako zadaszenie parkingu.

„Kryzys klimatyczny sprawia, że domy kultury nie mogą się już tylko ograniczać do zapewniania wysokiej jakości przestrzeni publicznej. Muszą również wyznaczać kierunki w tworzeniu architektury odpowiedzialnej klimatycznie. Nasza strategia dla North East Scarborough Community and Child Care Centre pokazuje właśnie, że można osiągnąć cele zerowej emisji dwutlenku węgla netto, które stworzą holistyczne, zdrowe środowisko. Kreślimy wyraźną ścieżkę rozwoju dla innych gmin w zakresie przyszłych zrównoważonych i odpornych klimatycznie projektów przestrzeni publicznych”. powiedziała Zeina Elali, z pracowni Perkins&Will.

Centrum rzecz jasna wypełnia także potrzeby bardzo zróżnicowanej kulturowo społeczności lokalnej. Stąd m.in. pierwsza w mieście hala z boiskiem do gry w krykieta. Na terenie obiektu znajduje się centrum fitness, baseny, bieżnie oraz zielony dach z zewnętrznymi tarasami. Na zewnątrz znajdują się także ścieżki spacerowe, a park deskorolkowy, plac zabaw i boisko do koszykówki.

W samej konstrukcji ważny był pionowy układ budynku i spiętrzenie wielu przestrzeni dedykowanych różnym funkcjom. Dzięki temu centrum bardzo efektywnie wykorzystało dostępną przestrzeń. „W gęsto zabudowanych ośrodkach miejskich grunty do rzadkie dobro, konieczne jest więc ponowne przemyślenia klasycznej typologii centrów społecznościowych. Nasze podejście do Northeast Scarborough Community Centre dowodzi, że nie potrzebujemy już dużych połaci ziemi, aby tworzyć obiekty wielofunkcyjne. Chociaż układania przestrzeni w stosy, takie jak hala sportowa ponad basenem, a na górze jeszcze centrum fittness jest rzadkością, może okazać się opłacalnym nowym podejściem, które zmniejszy ślad węglowy budynku, jednocześnie  spełniające różnorodne potrzeby społeczności”, dodaje Zeina Elali.

/Fot: Perkins&Will//

 

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

W Kalifornii porzucają samochody spalinowe

Zielony wodór wisi w powietrzu

Zamieszkać na śródmiejskiej farmie

Baterie z pancerzy krabów i homarów

Szansa na wykorzystanie potencjału morskich fal

Burger z trocin