Skip to main content

Centrum młodzieży jak rosnące drzewo

Budynek – poza tym, że oryginalny – ma być przede wszystkim ekologiczny. Dlatego naśladować ma drzewo, a dominuje tu drewno i rośliny. Potwierdza to nagroda w International Design Competition za innowacyjny i zrównoważony projekt, jaką otrzymali autorzy z pracowni Matteo Cainera Architecture.

Przyglądając się uważniej widać tu trzy warstwy. Przede wszystkim jest wysoki sięgający dziesięciu poziomów szkielet wykonany z drewna. Jest to rodzaj symetrycznej kratownicy o kwadratowych modułach wielkości 8mx8m, która ma jednak bardzo nieregularny kształt. To sprawia, że budynek nabiera dynamiki i jest interesujący dla oka. Całość przypomina nieco drabiniastą konstrukcję z placów zabaw.
Drugi element to umieszczone na tym szkielecie moduły, które stworzą układ pomieszczeń dla centrum młodzieży. Każdy będzie miał swoje przeznaczenie. Najwięcej będzie centrów dedykowanych dla poszczególnych zajęć, będzie też zaplecze sportowe i wypoczynkowe, a także czytelnia oraz warsztaty.

Trzecia warstwa to zieleń zewsząd otaczająca pomieszczenia. Projekt centrum, które ma powstać w koreańskim Incheon w dzielnicy Yeonsu-gu, nawiązuje do drzewa zwanego Brzostownicą Japońską, przez miejscowych zwanego Neutinamu (tak też ma się nazywać samo centrum). Jak przekonują sami twórcy, budynek ma być reinterpretacją idei drzewa jako „wspinaczkowej” drewnianej architektury sięgającej nieba, symbolizującej rosnącą młodość i goszczącej w jej ramach różne zajęcia szkoleniowe i samorozwojowe dla nastolatków. Wszystko to w otoczeniu licznych ogrodów i miejsc do publicznych spotkań, które oferują wspaniałe widoki na miasto.

„Główną ideą jest, aby projekt był postrzegany bardziej jako „społeczność”, a nie budynek. Pozostaje w harmonii z otoczeniem, a dzięki dodaniu wielu ogrodów publicznych na różnych poziomach znacznie zwiększa wskaźnik pokrycia zielenią. Drewniana kratownica i roślinność pomogą w dalszym rozwoju prawdziwie ekologicznego podejścia, zapewniając młodym ludziom otwarte przestrzenie, w których mogą cieszyć się czystym powietrzem, bogatymi elementami naturalnymi i słońcem przedostającym się przez liście”, piszą projektanci z Matteo Cainera Architecture.

/Fot: Matteo Cainera Architecture//

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Biblioteka z odzyskanego drewna

Świat za sto lat

Uran można wydobywać z oceanu

Zalesianie udane tylko w połowie

Co zrobić z górą śmieci