Skip to main content

Biblioteka z odzyskanego drewna

Gdy londyńską Lea Bridge Library, szacowną instytucję mieszczącą się w starym edwardiańskim budynku, postanowiono powiększyć o nowe skrzydło, padła decyzja, że musi ono powstać z drewna. I to z odzysku, tworząc jak najbardziej przyjazną atmosferę dla czytelników i jak najmniej obciążać środowisko.

Za całym projektem stoi Studio Weave, londyńskie biuro architektoniczne, które w budynku przewidziało miejsce nie tylko na książki, ale także kawiarnię i adaptowalną przestrzeń wspólną. Połączony z zewnętrznymi ogrodami budynek jest swoistą propozycją jak ma wyglądać współczesna biblioteka, czerpiąca ze wzorów świata antycznego. Nowe skrzydło znajduje się obok Ogrodów Przyjaźni, których zachodnia ściana została włączona do projektu, aby dodać strukturalne wsparcie budowli. Tworzy to płynne połączenie z zieloną oazą. Podobne motywy łączenia przestrzeni otwartej i zamkniętej miały miejsce w świecie Helleńskim, m.in. w słynnej Bibliotece Aleksandryjskiej.

Do tego wschodnia elewacja nowego pawilonu została przeszklona tak aby zacierać granicę między przestrzenią zewnętrzną a wnętrza i tworzyć pomiędzy nimi rodzaj wizualnego połączenia. „Nasz projekt ma lekko przenikać się z otoczeniem. Aby połączyć przyjazny układ witryny z efektywność konstrukcyjną pawilon opiera się o pustą, prostopadłą ścianę działową, dzięki której można cieszyć się panoramicznym widokiem na ogród.”, zaznaczają projektanci ze Studio Wave.

Sam projekt, poza rezygnacją z cegły na rzecz drewna ma też sporo aspektów ekologicznych. Przede wszystkim drewno jest lokalne i pochodzi z odzysku ze ściętych drzew z londyńskich ulic i parków, co sprawia że na budynek składa się 25 różnych gatunków drzew. Paleta ta tworzy przypadkową mieszanką różowawego, brązowawego i białawego drewna, której towarzyszy różnorodność tonów i słojów, a także rozmiarów i sposobów cięcia. Kluczowe, że starano się tu wykorzystać każdy jego element, nawet najmniej wartościowe kawałki.

/Fot: Studio Weave//

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Kompostować trzeba znacznie więcej

Bruksela uspokaja ruch w mieście

Płynny ruch bez czerwonych świateł

Obfite zbiory na farmach słonecznych

Młode miasto pełne życia

Sztuka ochrony środowiska