Przyuliczny bar tlenowy zasilany algami

  • Data: 9 listopada 2016 ·
  • Autor: ·
Przyuliczny bar tlenowy zasilany algami

Dziś miejscem, gdzie w zatłoczonym mieście można na chwilę odsapnąć staje się parklet, przyuliczna instalacja z ławkami i porcją zieleni. Na horyzoncie pojawiło się jednak coś znacznie bardziej nowoczesnego: obrośnięta algami kapsuła, która pełni rolę baru tlenowego.

Chlorella Pavilion to pomysł węgierskiego projektanta Adama Miklosiego. Jest jak najbardziej ekologiczny: ma być zbudowany z bukowego drewna wygiętego tak, aby całość miała kształt obważanka (ewentualnie pączka z dziurką). Tak zwany foto-bio-reaktor wypełniony wodą z algami znajduje się pośrodku – w czymś co nazwano fontanną. Stąd wyrastają wspinając się na konstrukcję kapsuły.

Centralnie umieszczona fontanna alg jest tym miejscem, gdzie CO2 zmieniane jest w tlen. Zaglądać będą tu przechodnie i siadać na fotelach rozmieszczonych dookoła. Przenośny i umieszczany w przestrzeni publicznej Chlorella Pavilion będzie im zapewniać nie tylko odpowiednią dawkę tlenu. Konstrukcja będzie pokryta transparentnymi teflonowymi membranami, które wyciszą ją w środku i odetną od miejskiego pośpiechu.


PRZECZYTAJ TAKŻE: