Skip to main content

Amerykański start-up Oobli chce zrewolucjonizować słodzenie produktów spożywczych, zastępując niezdrowy cukier słodkim białkiem. Chodzi o brazzeine, naturalnie białko  występujące w tropikalnym owocu oubli, rosnącym przede wszystkim w Gabonie i Kam. Choć owoc jest bardzo słodki, nie zawiera dużej ilości cukru. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą białka, które oddziaływuje na nasze receptory smaku słodkiego w sposób bardzo podobny do cukru, ale po spożyciu jest trawione jak zwykłe białko i nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu unika się wielu problemów zdrowotnych związanych z nadmiernym spożyciem cukru i jego zamienników, takich jak ryzyko zawału serca czy udaru.

Do tej pory wyzwanie było otrzymanie w ilości i formie nadającej się do wykorzystania w innych produktach spożywczych. Produkcja brazzeinu przez Oobli opiera się na precyzyjnej fermentacji, co eliminuje konieczność trudnego i kosztownego zbioru owocu oubli w jego naturalnym środowisku tropikalnym. Firma szacuje, że każdy 1% redukcji produkcji cukru dzięki ich technologii pozwala zaoszczędzić 130 tys. hektarów ziemi i 330 mld. litrów wody oraz zmniejszyć emisję CO2 o milion ton. To znaczący krok w kierunku bardziej zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności.

W 2024 roku amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła bezpieczeństwo dwóch białek produkowanych przez Oobli, co otworzyło drzwi do współpracy z innymi firmami z branży spożywczej. Białka te są nawet do 5000 razy słodsze od cukru, co oznacza, że do uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy potrzebne są minimalne ilości, co z kolei pozwala konkurować z niskimi kosztami produkcji cukru. Ponadto w produktach takich jak wypieki, zastąpienie cukru białkiem brazzein umożliwia wzbogacenie receptury o dodatkowe składniki odżywcze, na przykład błonnik. Białka te także pomagają redukować nieprzyjemny posmak, który często towarzyszy innym zamiennikom cukru. Oobli nie tylko dostarcza swoje białka jako składnik dla innych producentów, ale także wprowadziła na rynek własną linię czekolad słodzonych tym białkiem.

Najpopularniejsze teksty

Szampon z puszki po Fancie

Inwestowanie, które ma wpływ 

Hybrydy wygrywają w elektrykami

Tanie domy w miejscu parkingów

Kolej zmieniona w biuro na kółkach

Zielona rewolucja bez gruzu