Skip to main content

Jeden dzień bez wołowiny

Ograniczając spożycie wołowiny o jedną piątą moglibyśmy ograniczyć o połowę wycinkę lasów na świecie – wynika z badania opublikowanego w tygodniku Nature.

Hodowla krów jest jednym z głównych motorów wycinki lasów na  świecie. Hodowane na mięso krowy są także poważnym źródłem emisji metanu, bardziej szkodliwego dla klimatu niż C02. Można się więc spodziewać, że zastępowanie wołowiny innymi produktami spożywczymi może pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi. Florian Humpenöder, z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Klimatem (PIK) wraz  ze swoim zespołem  spróbowali wpływ ten oszacować, biorąc pod uwagę wzrost  liczby ludności, poziom dochodów i popyt na wołowinę.

Z zaproponowanego przez nich modelu matematycznego wynika, że – jeśli niczego nie będziemy zmieniać – rosnący popyt na wołowinę, doprowadzi do podwojenia tempa deforestracji w latach 2020-2050. Nie mówiąc o wzroście emisji metanu. Gdyby natomiast zmniejszyć spożycie wołowiny o 20%, zastępując ją, na przykład mukoproteinami, czyli mięsem z grzybów, emisja metanu spadłaby w porównaniu z tym scenariuszem o 11%, a tempo wycinki lasów – o połowę. Ograniczenie średniego spożycia wołowiny o 50% ukróciłoby wycinkę lasów o 80%. A gdyby wołowinę zastąpić mykoproteinami aż w 80%, zmniejszenie wycinki sięgnęłoby 90%. 

Redukcja spożycia wołowiny, choć nie rozwiąże problemu zmian klimatycznych, może więc pomóc. Zastępowanie wołowiny w naszej diecie nie jest całkiem proste. Choćby dlatego, że obecnie produkcja mykoprotein wymaga większej ilości energii elektrycznej nić hodowla bydła.  Przeprowadzone przez grupę Humpenödera badanie może jednak zachęcić innych naukowców do poszukiwania ekologicznych sposobów wytwarzania alternatywnej żywności.

2 Replies to “Jeden dzień bez wołowiny”

    • Właśnie też to pomyślałam, bo mam podobnie. Wołowinę tak często jedzą chyba tylko w Australii i Stanach.

Zostaw odpowiedź na Iwmoka Anuluj odpowiwedź

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Zalesianie udane tylko w połowie

Co zrobić z górą śmieci

Mięso dawno przestało być naturalne

Szczyt Klimatyczny – co się udało, a co nie

CO2 stało się wkładem do akumulatorów