Skip to main content

Wielopoziomowe parkingi zazwyczaj kojarzą się z czymś szarym, smutny i odpychającym. Duńczycy postanowili to zmienić i zaprojektowali wysoki na sześć pięter parking z drewna.

To efekt konkursu rozpisanego na stworzenie tego typu obiektu w dzielnicy portowej Aarhus na Jutlandi. Wygrał go zespół dwóch biur projektowych Open Platform oraz JAJA Architects, które zaproponowały użycie tzw. drewna laminowanego krzyżowo, dzięki któremu można stawiać wysokiej wielopiętrowe konstrukcje. Na dużej powierzchni, sięgającej 19,3 tys. mkw. będzie sąsiadował z parkiem, z którym ma się dość płynnie łączyć. Wszystko za sprawą regularnego nasadzenia roślin na każdym poziomie.

To tylko jeden ze sposobów na „ocieplenie” wizerunku budowli, która bardziej kojarzy się z maszynami niż ludźmi. Na dolnych 2 tys. mkw. znajdą się obiekty użyteczności publicznej, w tym siłownia, galeria i kawiarnia – „wyjdą” one też z samego budynku w postaci pawilonów ustawionych w części parkowej. Chodzi bowiem o to, aby zdjąć z budynku stygmat nieinteresującego nikogo parkingu i stworzyć rodzaj przestrzeni publicznej.

Aby było jeszcze bardziej ekologicznie, na parterze budynku zainstalowane zostaną się stacje ładowania, wypożyczalnie rowerów cargo, przystanki wraz z miejscem parkingowym przeznaczonym dla pojazdów carpooling oraz stacja miejskiej kolei.

/Fot: Open Platform, JAJA Architects//


PRZECZYTAJ TAKŻE:

1 odpowiedź na “Drewniany parking stanie się zieloną oazą dla mieszkańców”

Zostaw odpowiedź na Anonim Anuluj odpowiwedź

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.