Ruszyła budowa pierwszej podwodnej restauracji w Europie

  • Data: 8 czerwca 2018 ·
  • Autor: ·
  • Komentarze: 0
Ruszyła budowa pierwszej podwodnej restauracji w Europie
Share

W połowie zeszłego roku media obiegła informacja o budowie podwodnej restauracji autorstwa norweskiej pracowni architektonicznej Snøhetta. Newsami o tego rodzaju obiektach w media na całym świecie pojawiają się regularnie co kilka miesięcy. Najczęściej są to pomysły na różnego rodzaju podwodne hotele, projektowi towarzyszy masa niezłych renderingów i komentarzy w rodzaju „projekt robi wrażenie”. Do tego zwykle dochodzi informacja o przewidywanej lokalizacji obiektu w którymś z egotycznych zakątków u wybrzeża Zanzibaru, Malediwów czy Florida Key West. Mija sześc miesięcy i nikt już o tym nie pamięta…

Z restauracją zaprojektowaną przez przez architektów z Snøhetta jest inaczej. Po pierwsze jest zlokalizowana w Europie, na Morzu Północnym w okolicach Båly, norweskiej wioski rybackiej. Po drugie prace budowlane faktycznie ruszyły. Bo Snøhetta to renomowana pracownia architektoniczna, która na swoim koncie ma między innymi projekt futurystycznej opery czy nowojorskie muzeum poświęcone zamachowi z 11 września.

Najnowszy ich budynek jest częściowo zanurzony w wodzie. Pod jej powierzchnią znajdzie się luksusowa restauracja i drink bar, skąd będzie można podziwiać podwodne widoki przez panoramiczne okna o długości 11 metrów. Na razie w norweskim porcie Lindesnes odlano z cementu zewnętrzną skorupę obiektu, teraz wstawione do niej zostaną akrylowe, wodoszczelne okna. Tak przygotowana konstrukcja zostanie odholowana barką na miejsce przeznaczenia, gdzie firma pracuje już nad wylaniem odpowiednich fundamentów na dnie oceanu. Potem ogromny dźwig ustawiony na innej barce ostrożnie opuści „skorupę” na fundament, a następnie obie części zostaną ze sobą szczepione. Reszta zostanie zbudowana na miejscu, co oznacza, że elektrykę, hydraulikę, klimatyzację oraz wyposażenie wnętrz trzeba będzie instalować pod powierzchnią wody. Całość ma być gotowa na początku 2019 r., kiedy pierwsi goście zasiądą do kolacji złożonej z owoców morza, spoglądając na podwodny krajobraz Morza Północnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.